
Vet du din risk för hjärtinfarkt?
Ligg steget före med LEVA.
✔️ Vi upptäcker och förebygger hjärt-kärlsjukdom i tid
✔️ Genom detaljerad hjärtscanning med datortomografi
✔️ Videobesök med hjärtspecialister
✔️ Individuell plan för din hjärthälsa
60% av alla friska medelålders män har hög risk att drabbas av hjärtinfarkt
34% av alla friska kvinnor över 50 år har åderförkalkning i sina kranskärl
Lanseras inom kort
Anmäl ditt intresse redan nu

Så går det till
Med vår tjänst får du veta hur ditt unika hjärta och kranskärl ser ut. Ingen annan metod kan visualisera detta.
LEVA riktar sig till dig som vill förebygga hjärt-kärlsjukdom. Vi använder oss av det vassaste medicinska verktyget som finns - för att bekämpa den dödligaste åkomman i samhället.
För dig som individ innebär det möjligheten att kunna agera i tid
Identifiering av risk
Videosamtal med hjärtspecialist
Hjärtscanning med datortomografi
Resultat och plan

“Över hälften får hjärtinfarkt utan varning”
En stegvis modell anpassad till just dig och ditt hjärta
-
STEG 1
Vi identifierar din risk för framtida hjärtsjukdom – evidensbaserat
-
STEG 2
Har du förhöjd risk? Då träffar du en hjärtspecialist via video som går igenom:
- Din risk och svarar på dina frågor
- Rekommenderar vidare utredning med avancerad hjärtscanning med datortomografi för att visualisera just ditt unika hjärta och kranskärl
Har du låg risk?
Då finns ingen medicinsk indikation till hjärtscanning. Du får lugnande besked och en personlig plan för när det är dags att göra en ny kontroll – så att du alltid ligger steget före
-
STEG 3
För dig med förhöjd risk utförs hjärtscanning med datortomografi i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Vi visualiserar ditt hjärta och kranskärl med modern utrustning - snabbt och smärtfritt. Bilderna granskas av ledande experter i landet
-
STEG 4
Dina resultat & nästa steg
- Nytt videobesök med hjärtspecialist där vi går igenom resultatet av hjärtscanningen och visar dig dina avbildade kranskärl
- Medicinsk behandling och råd utifrån hur dina kranskärl faktiskt ser ut
- Tydlig plan och uppföljning för att följa utvecklingen av din åderförkalkning - allt för att minimera risken att du drabbas
- Om dina kranskärl är helt friska får du ett medicinskt utlåtande och en plan för när nästa kontroll bör göras. Det gör att vi kan upptäcka tidiga förändringar i god tid
Hjärtscanning med datortomografi
När vi pratar om hjärt-kärlsjukdom tänker många på symtom som bröstsmärta eller andfåddhet. Men det vi vet idag är att fler än hälften av alla hjärtinfarkter inträffar utan några varningstecken – och att åderförkalkning i kranskärlen byggs upp i det tysta, under många år.
Därför använder vi metoderna DT-hjärta och CACS - eller som vi kallar det hjärtscanning.
CACS - Calcium score
CACS är en undersökning med datortomografi som ger en översiktlig bild på mängden ansamlad kalk i kranskärlen. Förekomsten av kalk i kranskärlen ses endast om man har etablerat åderförkalkning (förkalkade plack).
Ju högre kalciumscore, desto större är risken för framtida hjärt-kärlsjukdom. Hos de som inte har någon ansamling av kalk i kranskärlen är risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom mycket liten.
CACS är utan kontrastmedel och en snabb undersökning på cirka 5 minuter. Helt smärtfritt.
Pris: 3250 kr
DT-hjärta
DT-hjärta är en avancerad röntgenundersökning där man med hjälp av datortomografi skapar mycket detaljerade bilder av kranskärlen – de blodkärl som förser hjärtat med syre.
Den visar insidan av kranskärlen där vi kan bedöma:
Både begynnande åderförkalkning och etablerad åderförkalkning
Förträngningar med hög risk
Graden av förträngning - ju trängre desto allvarligare
Undersökningen tar cirka 15 minuter. Helt smärtfritt. För att avbilda kranskärlen i detalj ges kontrastmedel i samband med undersökningen.
När du genomgår DT-Hjärta ingår alltid också CACS.
Pris: 8950 kr
Vilken metod passar mig?
Vilken metod som passar just dig beror på din risk – alltså hur stor risken är att du har åderförkalkning i kranskärlen baserat på traditionella riskfaktorer som bl.a. ålder, blodtryck, kolesterol, blodsocker, rökning, övervikt och ärftlighet.
Vi guidar dig till rätt val utifrån din risk.

Vilka är vi
Tre hjärtspecialister med ett gemensamt mål – att förhindra hjärt-kärlsjukdom innan den slår till. Vi delar en lång erfarenhet från hjärtsjukvården, men också en frustration: att så många först får hjälp efter att något allvarligt hänt.
Därför valde vi att skapa LEVA som flyttar fokus till det som verkligen förebygger och räddar liv – tidig upptäckt och prevention.
Professor Tomas Jernberg - Hjärtspecialist och en av landets mest erkända forskare och kliniker inom hjärt-kärlsjukdom med en lång karriär bakom sig som professor, rådgivare och föreläsare både nationellt och internationellt. Genom sitt arbete har han varit med och format hur vi idag förstår, förebygger och behandlar hjärt-kärlsjukdom.
Henrik Löfmark - Hjärtspecialist med djup expertis inom bilddiagnostik och en bakgrund som både kliniker och forskare är Henrik en av Sveriges mest erfarna inom hjärtscanning. Han var först i landet att certifieras på högsta europeiska nivå inom hjärtscanning via European Society of Cardiology (ESC) och har sedan dess varit drivande i att utveckla metoden i svensk sjukvård.
Ramtin Vedad - Hjärtspecialist med gedigen erfarenhet från kliniskt arbete och en tydlig profil inom bilddiagnostik av hjärtat. En av få läkare i Norden som certifierats på högsta nivå inom hjärtscanning av European Society of Cardiology (ESC). Delaktig i forskning och utveckling av AI inom bilddiagnostik. Därtill tidigare varit med och startat upp en digital vårdaktör - vilket ger en unik möjlighet att kombinera medicinsk expertis och teknisk innovation.
FAQ
-
Hjärt-kärlsjukdom har varit den vanligaste dödsorsaken i Sverige sedan 1950-talet och är fortsatt den vanligaste dödsorsaken. 2023 avled nästan en tredjedel på grund av hjärt-kärlsjukdom i Sverige. Hjärtinfarkt eller andra problem med kranskärlen är den vanligaste hjärt-kärlsjukdomen. Varje år drabbas cirka 21 000 personer i Sverige av akut hjärtinfarkt.
-
Den vanligaste typen av hjärtinfarkt och kranskärlssjukdom beror på ateroskleros (åderförfettning eller åderförkalkning) som är förhårdnader (plack) av ansamlat fett och inflammatoriska celler omgiven av en bindvävskapsel som sitter på kärlens insida.
Om placken växer till kan det ge förträngningar i kranskärlen som hindrar blodflödet och därmed ge syrebrist då hjärtat kräver mer syre, Detta kan yttra sig i form av bröstsmärta vid ansträngning som går över i vila, vilket kallas kärlkramp. Om ett åderförkalkningsplack spricker uppfattar blodet detta som ett sår och börjar levra sig.
Detta kan leda till en propp och ett plötsligt stopp i kärlet, vilket leder till en hjärtinfarkt. Det är den plötsliga sprickbildningen och blodproppen som gör att en tidigare helt symtomfri individ plötsligt kan drabbas av hjärtinfarkt.
-
Det finns studier som visar att mer än 85% av risken för hjärt-kärlsjukdom kan förklaras av riskfaktorer som är påverkbara: Det handlar om beteenden som rökning, ohälsosam kost, fysisk inaktivitet och psykosocial stress, men också tillstånd som förhöjda blodfetter, högt blodtryck, diabetes och övervikt (framförallt bukfetma).
Men även faktorer som inte är påverkbara, såsom ålder, manligt kön, ärftlighet, nedsatt njurfunktion och inflammatoriska sjukdomar ökar risken.
-
Ateroskleros (åderförfettning eller åderförkalkning) utvecklas successivt genom livet. Men det går att påverka. Ett sätt att sammanfatta det på är “Life's Essential 8'' som innebär: (1) äta bättre, (2) var mer fysisk aktiv, (3) sluta röka, (4) sov ordentligt, (5) Undvik övervikt, (6) ta hand om blodfetter (7) ta hand om blodtryck och (8) hantera diabetes.
-
Det idag rekommenderade sättet är att använda riskvärderingsverktyg såsom SCORE2. Det har utvecklats genom undersökningar av många individer i Europa, och genom att använda sig av information om ålder, kön, eventuell rökning, blodfettsnivåer och blodtryck beräknas risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdom under de kommande tio åren. Risken som beräknas med SCORE2 kan påverkas av andra riskfaktorer, såsom förekomst av diabetes, ärftlighet, övervikt och nedsatt njurfunktion.
Beroende på sin ålder kan man sedan ange om man har låg, hög eller mycket hög risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom.
-
Riskberäkningar med SCORE2 och liknande riskvärderingsverktyg saknar precision på individnivå.
Idag finns bildgivande röntgenmetoder för att ta reda på om man har ateroskleros (åderförfettning eller åderförkalkning) i sina kranskärl, vilket är en risk för att drabbas av hjärtinfarkt.
-
Hjärtscanning kan påvisa huruvida du har ateroskleros (åderförfettning eller åderförkalkning). Det finns två olika metoder. Den enklaste varianten mäter förekomst av förkalkningar i kranskärlen, så kallat ”coronary artery calcium score”. Det finns ett starkt samband mellan calcium score, mängden ateroskleros och framtida risk för hjärtkärlsjukdom.
5-10% med ateroskleros har plack utan förkalkning och dessa syns inte vid användande av calcium score. Dessa plack är i regel farligare än de med förkalkning i sig. För att även kunna se dessa förändringar behöver man göra en datortomografi av kranskärl där man tillför kontrastmedel vilket är den andra metoden - Datortomografi av hjärtat.
-
Det finns flertalet studier som visar att bildgivande röntgenundersökningar såsom calcium score och datortomografi av hjärtat förbättrar riskvärderingen. De har också återkommande visat att förbättrad riskvärdering leder till att fler med hög risk kan behandlas och att de med högst risk är de som vinner mest på förebyggande åtgärder.